12 Mart 2013 Salı

POTSDAM

Berlin-Prag ve birazda Potsdam seyahatimizi harika vakit gecirerek noktaladik. Aslinda once Berlin'den baslamak isterdim ama su aralar vakit azligindan once kisa gezimiz Potsdamla baslayim dedim. Potsdam Berlin'e arabayla 20 dk mesafede. Kucuk gibi gorunen ama aslinda gezilcek bir suru yeri olan ve bir gununuzu ayirmanizi gerektircek bu yere biz yarim gunumuzu ayirdik. Belli basli yerleri gorerek bu bir zamanlar Prusya Krallarina ev sahipligi yapmis saraylar ve en cokta parklar sehri olan ve bircok yeri UNESCO dunya mirasi listesinde yer alan Potsdam'i cok begendik. Keske daha detayli gezebilseydik!Burayi birde baharda yada yazin gormek lazim diyorum ve resimlerle Potsdam'a basliyorum:)

Burasi ikinci dunya savasi filmlerinde gorulen casus degis tokusu yapilan Wansee ile Potsdam'i birbirine baglayan demir kopruymus. Bu arada cok belli olmasada koprunun yarisi acik yesil yarisi biraz daha koyu yesil :)

Ilk duragimiz Sanssoici parkin icinde en batisinda yer alan 18.yy'da insa edilen Neues Palais. Neues Palais'e Sanssouci parkin icindende ulasilabiliyor ama park o kadar buyukki biz icerden yurumeyi goze alamadik hava sartlarindan dolayi, o yuzden parkin disindan arabayla once buraya geldik sonra Sanssouci Palace'a gittik:) Bolgede daha sonradan yapilan yapilardan oldugu icin buraya Yeni Saray anlamina gelen bu isim verilmis.



O kadar buyukki fotografa sigdiramadim bile hepsini:)Aslinda ici gezilebiyor ve Sanssouci sarayina gore ici daha modernmis ama biz vaktimiz kisitli oldugundan gezmedik.

Neuen Palais'in arkasindada Potsdam universitesi yer aliyor.

Daha sonra arabayla Sanssouci Palace'in oraya gittik. Eger aradaki mesafei yurumek isterseniz parkin icinden yaklasik 2 km falan.


Ve iste Sanssouci Palace. 18.yy ortalarinda Prusya kralinin yazlik sarayi olarak insa edilmis. Saraydan asagiya bakinca manzara muhtesem.Beni en cok etkileyen merdivenleri oldu in in bitiremedik:) 



Merdivenlerden bahcenin gorunumu. Bahce o kadar buyukki tabiki hepsini gezemedik ama havalar guzelken bu parkta yurumek inanilmaz keyifli olur. 

Bu da asagidan sarayin ve bitmeyen merdivenlerin goruntusu. Yazin merdivenlerin yan kismi yemyesil oluyor. Kis oldugundan merdivenlerin yaninda bitkilerin korunmasi icin camdan korumaliklar yapmislar.







Parkin sag tarafina dogru yurudugunuz zaman karsiniza Chinese House cikiyor. Sanki altin kaplamaymis gibi duruyor.



Ve parkin baska bir tarafindaki agaclarla kapli guzel bir yol. Hemen burda kocamla poz vermeliyiz dedim:)

 Gerci yemyesil yapraklarla kapli olsaydi sanki daha bi romantik olacakti;p 



 Sonrasinda parktan cikip sehrin merkezine dogru yol aliyoruz








Sehrin 3 kapisi var. Bunlardan biri yediyil savaslarini hatirlamak icin anitsal olarak yapilan Brandenburger kapisi. Berlin'dekinin minyaturu :)

Bir digeri ise sehrin merkezinde bulunan neo-gotik mimarisiyle benim cok begendigim Nauen Kapisi.

Bu da ucuncu kapi Jagertor.

Burasida Brandenburger kapisinin yaninda yemek molasi verdigimiz sirin bir restaurant.Yemekler biraz gec geldi ama lezzetliydi gerci ben burgerimin hepsini yiyemedim:)









 Potsdamli bir aile tablosu:))



Burasida Potsdam'in meshur hollanda evleriyle siralanmis sokaklari.Nauen kapisinin ordan gidilince bu guzel sokaklara geliyorsunuz.







Eger yolunuz Berlin'e duserse hemen yani basindaki bu tarihi ve sevimli sehre mutlaka ugrayin ve parklarinda rahat rahat gezmek, saraylarin icine girmek, sokaklarin keyfine varmak istiyorsaniz da bir gununuzu mutlaka ayirin yada ayiramiyorsaniz en azindan bizim gibi yarim gunde hizlandirilmis tur yapin :)


7 yorum:

  1. canım benım ya oh dedım bılıyormusun poıstunu gorunce hem cok sevdıgım duzen harıkası yerde olman hem enerjı dolamnnnn oyle tatlısın kı sen cok ısterdım bu tarafta oturmanı sık gorusmeyı senınle.....harıka kareler bılıyormusun mıs gıbı gelıyor gezı karelerı bu ıs gunlerınde:) sevgler canım

    YanıtlaSil
  2. cnm acaip sevindim biliyormusun buraya gitmene, ne kadar guzel değil mi :)? bende 19 mayıs ta gitmiştim ve cok sıcaktı hava birde cok kalabalıktı, kışın da ayrı guzelmiş. harika fotolar cekmişsin. nanu nana'ya girdinmi, fotosunu eklemişsin,ben cok seviyorum o magazayı :)

    YanıtlaSil
  3. ama cok cok guzel olmus boyle yakin ama sarylara layik bir yer gormeniz.. Merdivenlerde oturmus pozunuz la kocisle buse halinizi coook sevdim ! Anne-baba-cocuk gorseli de pek neseli :) Seyahat defterime not aldim.. Eger Berlin yaparsam yeniden arkasina mutlaka takacagimmmm :)

    YanıtlaSil
  4. Heyooo yine harika bir gezi postu canim benim <333 Bana diyorsun ama asil ben senin postlarinin her birine ayri ayri bayiliyorum siz kari koca hep gezin. Fotograflar enfes. Hic aklimda olmayan yerlere gitmek geliyor icimden sayenizde :)) Buarada bana yazdigin yorumu yayinlayayim derken silme tusuna bastim kusura bakma nolur hatta hadi yeniden yaz bana :D Hep bu iphone un sucu :P

    YanıtlaSil
  5. fotograflar harika. Cok tatli bir yermis.
    Berlin'i cok severim bu arada :)


    www.stylishtimes.net

    YanıtlaSil
  6. Canim Berlin i birkac kere gordum ama buraya hic gitmemistim, iyi bir tanitim oldu bana. Eminim yazin daha guzeldir bol yesillikle. O merdivenler etkileyici cidden, ve ask resiminizi de cok begendim : )

    YanıtlaSil
  7. Ne harika bahçeler, insana ne kadar huzur veren yeşil tonları. Eşinle orada poz vermeniz harika olmuş, çok romantik. Alçak yapıların olduğu şehirler daha güzel değil mi, gökyüzü her açıdan görülebiliyor :)

    YanıtlaSil